Новини

BMW iX M60: Пречистване

Тунинг БГ Новини

При идеални условия електромоторите на BMW iX M60 могат да стоварят върху трансмисиите си общо 1100 Нм въртящ момент. Макар и кратък, този миг може да ви накара да забравите земните нерадости и се превръща в сериозен аргумент в полза автомобила.   

Колкото повече, толкова повече. За описанието на iX M60 простата максима на Мечо Пух е особено подходяща. M с двуцифрено число отзад е обозначение на модел от M-Performance гамата на баварската компания, позициониран над стандартните и под M-моделите. Подобна логика няма как да отмине и електрическата гама, но „60“ наистина значи много. А това подчертава още повече самобитността и особеното положение на моделите iX.

Това обаче са добре известни факти… По-малко известно е, че iX наистина ще остане абсолютно уникален със своята конструктивна архитектура. Ако се абстрахираме от термина „платформа“ и погледнем на каросерията на автомобила като на сбор от (предимно) метални части, ще открием, че в основата си тя е рамка от отделни елементи (като праговете, напречните и надлъжните дънни греди и колоните). Към тях в предната част се добавя допълнителна конструкция от греди с важна роля в безопасността на автомобила и всичко това е опаковано с листови елементи под формата на капаци, врати и калници. И ако моделите на BMW с надлъжно разположени двигатели, както и електрическият i4, са базирани на новата версия на платформата CLAR, то iX е нещо различно. Съставена основно от компоненти от свръх- и високоякостна стомана, CLAR включва и алуминиеви детайли, а във версията за Серия 7 и усилени с въглеродни влакна полимери, произвеждани чрез сравнително нов процес на топло формоване. Каросерията на iX е много различна. Тя толкова се е отдалечила от CLAR – и като архитектура, и като материали, – че е придобила собствен облик и няма да получи директен наследник, защото през 2025 г. основа на моделната гама ще стане архитектурата Neue Klasse. За разлика от базираните на CLAR модели каросерията на iX използва главно алуминиеви и карбонови компоненти, с което напомня за досегашния i3. Докато последният имаше ясно оформена рама от алуминиеви профили и каросерия от усилени с въглеродни влакна полимери, корпусът на IX е изграден чрез рационално съчетаване на материалите. Дънната и предната пространствена носеща конструкция са от алуминиеви профили, „запълнени“ с формовани алуминиеви листове и детайли от лят алуминий, като ботушите за окачването отпред. Към тях се прикрепва корпусът на батерията, придаващ допълнителна якост на конструкцията. Здравата странична конструкция включваща праговете, средната колона и долните части на предната и задната колона, са карбонови, а колоните около челното стъкло и гредите над пътниците отпред са от високоякостна стомана. Просто казано, тук преобладават алуминиевите компоненти, конструктивно съчетани с карбонови.

Повече за впечатленията ни за новото BMW iX M60, както и много други теми от света на автомобилите, можете да откриете на страниците на септемврийския брой на списание auto motor und sport, който вече е на пазара.

Текст: Георги Колев, Томас Хелманциг
Снимки: BMW

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button