Новини

Ferrari 365 GT4 2+2 (1973): Продават автомобил на Ники Лауда

Тунинг БГ Новини

Можете да наддавате за служебната кола на шампиона в онлайн търг на 7 декември 2022 г.

Цветът не е оригинален, километрите не са известни, както и историята на поддръжката или броят на предишните собственици. Бихте ли си купили такава кола? Може би ще го направите, защото, първо, автомобилът, който австрийската аукционна къща Dorotheum ще продаде онлайн на 7 декември 2022 г., е едно от само 470-те Ferrari 365 GT4 2+2, създавани някога. И второ, той е бил шофиран от Ники Лауда.

На 24 години вече кара Ferrari 

Състезателят ползвал дванайсетцилиндровото купе две години. Получил го е като служебен автомобил веднага след подписването на договора си с Ferrari и го е шофирал с италиански митнически номер според описанието в каталога на търга. Снимка от септември 1973 г. показва как Лауда мие служебната си кола, която по това време все още е боядисана в Grigio Argento. Тогава състезателят е само на 24 години.

През следващата година Лауда кара за Ferrari във Формула 1, печели Гран при на Испания в Харама, сблъсква се с Джоди Шектер на Нюрбургринг и в края на сезона завършва четвърти след своя съотборник Клей Регацони. През втората си година във Ferrari Лауда става световен шампион.

Тогава вече се е бил разделил с 365 GT4 2+2: през януари 1975 г. го е продал на брата на служител на Denzel в Инсбрук. Друг собственик, Карл Опицхаузер, също е състезателен пилот. Един от притежателите, син на австрийския вносител на Ferrari Волфганг Денцел, е пребоядисал каросерията „в някакъв вид тъмночервен металик“ според описанието на аукционната къща. Следите на някогашното Ferrari на Лауда се губят толкова много, че настоящият собственик не е знаел, че Лауда някога е карал неговото Ферари.

Заключение

Сега историята и колата отново са заедно, като и двете се продават. Ще бъде вълнуващо да видим каква цена ще достигне на търга шофираното от Лауда Ferrari. Според Classic Analytics в зависимост от състоянието си 365 GT4 2+2 струва между 27 200 и 101 200 евро.

 

Текст: Андреас Оф-Алингер  
Снимки: Марсел Масини, Dorotheum


Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button