Новини

Ford Focus ST: Един от последните мохикани

Тунинг БГ Новини

Ford вече спря от производство един от своите бестселъри в продължение на десетилетия – Fiesta. Един от най-популярните модели в Европа вече е част от историята. И това е само началото, защото Focus, наследникът на също толкова популярния Escort – един от най-продаваните компактни модели в световен мащаб, също предстои да излезе в пенсия през 2025 година и също няма да получи пряк наследник. Мен ако питате – жалко. Два модела, чиято история е изпълнена с богати традиции и куп постижения, стават минало, за да отстъпят място на продукти, чиято идея е да бъдат повече потребителска вещ, отколкото автомобил с харектер. Но да не се отклоняваме точно сега…

Заедно с последния фейслифт на Focus, Ford модернизира и неговата гореща версия ST. Ако историята на компактните модели на Ford може да бъде наречена богата, то тази на спортните деривати на въпросните модели е направо легендарна. От 60-те години до днес, Ford са създатели на едни от най-вдъхновяващите и най-забележителни спортни и състезателни образци в компактния клас. За огромно съжаление на най-коравите фенове, новото поколение на ST не получи чудовищния петцилиндров мотор на предходния RS, а трябваше да се задоволи с 2,3-литров агрегат със „само“ четири цилиндъра.

С това обаче и приключват „разочарованията“, с които би могъл да се сблъска един фен на хот хечовете при среща с актуалното издание на Focus ST. Отвън автомобилът изглежда великолепно в яркозеления цвят, която е запазен специално за ST моделите. 19-цоловите колела, зад които се виждат внушителни по размер спирачки, специалните брони, дифузорът отзад, големите ауспухови накрайници, спойлерът на задния капак – всичко е на мястото си и нищо не е излишно или в повече. Същото важи и за интериора – спортни седалки със страхотна странична опора, спортен волан, спортен лост за скоростите с метална ръкохватка, спортни педали и опора за левия крак – останалото е добре познато от стандартния модел.

Още при потегляне няма как да не установите, че настройката на окачването е извънредно твърда – по пътища със силно компромисно качества като нашите това на моменти води до известно изнервяне на обстановката на борда, но обективно погледнато създателите на спортни машини не са по никакъв начин виновни за състоянието на пътната мрежа на дадена територия. Такава настройка изглежда уместна и в известен смисъл вече е екзотична, защото баланс с добрия комфорт на возене чисто и просто не е търсен, а това е рядкост в съвременните модели със спортен нрав, които все по често се опитват да могат всичко наведнъж. ST иска да бъде спортен докрай – и е именно такъв. Това проличава от самото потегляне – по твърдия педал на съединителя със съвършено дефинирана точка на отделяне, от също толкова твърдия, но дори още по-прецизен за дозиране спирачен педал, от тежкия, но извънредно точен при всякакви условия волан.

Focus ST буквално оживява в завоите – с безмилостната прецизност на кормилното си управление, с директните и мигновени реакции при всяко завъртане на волана, с изключителните резерви на ходовата си част за спортно шофиране, с бруталните си спирачки и с мощната тяга на турбодвигателя, който със своите 280 к.с. и 420 Нм придава впечатляващ темперамент на издокарания в яркозелен екип атлет. Разходът е тема, който не би следвало да е твърде интересна при подобен модел, по-интересни са динамичните показатели, а тях си ги бива – спринтът до сто километра в час отнема едва 5,7 секунди, междинните ускорения също са страхотни. Какво повече бихме си пожелали – честно казано, малко по-драматичен звук от страна на двигателя или поне от страна на изпускателната система. Не, че моторът не звучи добре, но малко повече мелодичност не би му навредила.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Един от последните истински чистокръвни хот хечове на пазара. Автомобил, който не се опитва да угоди на никого, най-малко на модата или на политическите настроения. Кола за ценители на спортните машини – нито повече, нито по-малко. Струва си инвестицията – докато го има.

Текст:
Божан Бошнаков
Снимки: Божан Бошнаков, Ford

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button