Новини

Renault Clio: La vie continue

Тунинг БГ Новини

Трудно ми е да си спомня друг модел, който при фейслифта си да е претърпял толкова драстична промяна във визията си като новото Renault Clio. Когато става дума за хирургически интервенции върху човешкото лице малките козметични промени могат и да постигнат някакъв успех, но драстичните обикновено водят до неприятни последици. 

При автомобилите обаче възприемането на понятието „фейслифт“ е доста условно, понеже нищо не се повдига и опъва и съответно не води до постигане на понякога беизразни гримаси. Чисто технически погледнато при модерните автомобили промяната в повечето случаи изисква създаване на нови скулптурирани форми на предния полимерен компонент включващ бронята и на светлините. 

Понеже красотата е субективна следващите редове ще са по скоро мнение на автора. А то е много простичко: промяната настъпила при Clio е довела до наистина изумителен резултат! Новата стилистика на марката по удивителен начин е създала хармония с размерите и пропорциите на малкия модел на френската марка. Разбира се, той отдавна не е толкова малък, но новата предна част му придава вид на значително по-солиден автомобил. Цялата компановка на предната част, с по-ниска и издължена триизмерна решетка, значително по-присвитите предни светлини, чиято видима вътрешна архитектура има своя собствен живот (досегашният C-образният външен мотив е заменен с интегриран светлинен контур), взаимодейства в синхрон с позиционираните една под друга скулптурирани рамки и трапецовидната долна решетка. Всичко това е увенчано с масивни странични части, с поредица хоризонтални линии под светлините и заедно с пластичните форми на предния капак придава хармонично балансирана динамика на предната част на автомобила. Така Clio много повече прилича на модел от  по-висок клас, принос за което имат и променената сигнатура на задните светлини и форми на бронята.  

До момента Renault е продал 16 милиона от своя ярък бестселър. За разлика от предишните две поколения, базирани на платформата B на Групата Nissan, при появата си през 2019 година актуалното пето поколение използва много по-високотехнологичната CMF-B. Това е добра основа за увеличаване на размерите, подобряване на каросерийната здравина, по-доброто поведение на пътя и значително повишената пасивна безопасност. По-гъвкавото разпределение на отделните конструктивни модули позволи интегрирането на хибридното задвижване, включително и в версия plug-in използвана при Captur например.

Широка гама от задвижвания  

При усъвършенствания Clio мощността на пълнохибридното задвижване E-TECH е увеличена до 145 к.с. и замества предишната върхова бензинова версия на модела със 1,33 литра и 140 к.с. Именно такава е и тестовата версия, която имаме възможност да шофираме по шосетата и улиците в градчетата на Белгия. Изборът на страната е доста подходящ за целта – честата смяна на движение в градски условия и къси междуградски шосета, с драстични ограничения на скоростта, като че ли е истинският ареал за хибридната система на Renault. Благодарение на своята паралелно-последователна архитектура използваща серийно хибридно задвижване при ниски скорости и директна механична връзка при по-високи, както и удължени интервали на движение на електричество, благодарение на батерията с относително голям (за хибрид, който не е Plug-in) капацитет от 1,2 кВтч Clio Е-Tech може да демонстрира възможностите си при изключително умерен разход на гориво (Средно 4,3 л/100 км по WLTP). Системата помага на двигателя с вътрешно горене да се придържа към ефективни режими, да елиминира крайно неефективните и да подпомага 1,6-литровият агрегат с атмосферно пълнене при необходимост от динамично шофиране (повече подробности можете да прочетете в статията Clio E-Tech: в дебрите на хибридната технология). Балансираният и характер е в синхрон с балансирано настроената ходова част и здравата конструкция на каросерията предоставена от архитектурата CMF-B. За движение основно в градски условия с много условности работа може да ви свърши и базовият трицилиндров двигател с работен обем 1,0 литра и мощност от 65 к.с., но за предпочитане е неговата турбо версия със 90 к.с. или по-изгодният в експлоатационно отношение вариант с LPG и 100 к.с. На някои пазари се предлага и версия с дизелов двигател, което е особено рядко явление в този клас и прави избора от гамата от задвижвания по-богата от новото обичайно.  

Със своята дължина от 4,04 метра и междуосие от 2,58 мм Clio може да осигури пространство. Шофираната от нас версия Esprit Alpine е с високо ниво на оборудване, използва за тапицериите тъкан от 72% рециклиран полиетилен за основата на седалките и 13% рециклиран текстил за страните. И в останалите версии на Clio широко се използват материали с естествен произход като дървесината от полуестествени гори. Има детайли които гордо изразяват френския произход на автомобила – като двойните шевове на волана в червено, бяло и синьо и бродирания флаг на арматурното табло. Доста по-универсален софтуерен произход има иначе доброто оборудване от инфоразвлексателни системи Easy Link със 7 или 10-инчов централен дисплей.             

 

Текст: Георги Колев  

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button