Новини

Синхронният електромотор I2SM на ZF: Без магнити и редкоземни елементи

Тунинг БГ Новини

ZF разработва нов компактен и ефективен синхронен двигател с индуктивно възбуждане. Той ще има версии, работещи с напрежение 400 и 800 волта

Двигателят на един електрически автомобил трябва да бъде компактен, мощен и ефективен. Обикновено се използват синхронни електромотори с постоянно възбуждане (PSM), но те изискват редки земни елементи като неодим, тербий или самарий за силните си постоянни магнити. За разлика от тях синхронният двигател с външно възбуждане (FSM), който ZF разработва за серийно производство, не изисква такива магнити, а следователно и редкоземни елементи. Въпреки това според фирмата от Фридрихсхафен на Боденското езеро показателите на I2SM (In-Rotor Inductive-Excited Synchronous Motor) не отстъпват на тези при PSM.

Икономичен и с ниски емисии 

ZF залага на индуктивното предаване на енергията. Индуктивен възбудител във вътрешността на роторния вал предава енергията за магнитното поле. Това прави електромотора особено компактен и мощен. Твърди се, че в сравнение с предишните FSM машини загубите при предаването на енергията към ротора са с 15% по-ниски. И че CO2 отпечатъкът е с 50 процента по-малък в сравнение с електродвигателите PSM. Като се отказва от редкоземните елементи, ZF очаква предимства и във веригите за доставки. В експлоатационен план индукционно възбуденият електродвигател има предимство, особено при дълги пътувания по магистрала с висока скорост, тъй като не възникват загуби от съпротивление и следователно ефективността е по-добра при високи обороти. 

В новия двигател на ZF енергията се предава безконтактно, т.е. с намотки вместо четки или приплъзващи пръстени. Това спестява място и прави новата разработка толкова компактна, колкото и PSM. Новият синхронен двигател с външно възбуждане (FSM) ще бъде пуснат на пазара във версии с напрежение 400 и 800 волта за леки и лекотоварни автомобили. Версията с 800 волта има чипове от силициев карбид в силовата електроника.

Снимки и видео: ZF 

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button