Новини

Ford Mustang Mach-E Rally: В спортен дух

Тунинг БГ Новини

В средата на юли 2023 г. на Фестивала на скоростта в Гудууд беше демонстриран с камуфлаж Mustang Mach-E Rally, който се очаква да стане динамичният връх на моделната серия. Сега разработеният за малко повече от година модел е показан на IAA в Мюнхен без никакво прикриващо фолио.

В сравнение със стандартния Mach-E наточеният дизайн се отличава с различно оформена „устна“ на спойлера в предната част. В предната престилка, под един капак, има и нова точка за закрепване на въжета за теглене. Освен това в стилизираната радиаторна решетка има пластмасова вложка, в която са разположени две допълнителни светлини. Фаровете също са с нова графика. 


Защитни панели и спойлер като на Focus RS

За разлика от досегашния най-мощен Mustang Mach-E с абревиатура GT, версията Rally има калници със солидно изглеждащи пластмасови облицовки, които при желание завършват с калобрани в долната част. Праговете и страничните релси на покрива също имат защитни пластмасови елементи. Покривни лайстни по вратите и калниците противодействат на щетите от камъни. Над задната част на автомобила се извисява спойлер на покрива в стила на Focus RS. За каросерията се предлага избор от четири стандартни лакови покрития и две  срещу допълнително заплащане. Ивиците на капака на двигателя и на задната врата са съобразени с тях по цвят. Покривът винаги е изпълнен в черен гланц.

Отвътре версията Rally също се отличава визуално от обикновения Mustang Mach-E. Ford запазва основното оформление с малък хоризонтален информационен дисплей за водача и голям портретен сензорен екран за инфо-развлекателната система. Бели елементи по арматурното табло, волана и декоративните шевове на арматурното табло, панелите на вътрешните врати и седалките освежават визията. Спортните седалки също получават бели вложки на облегалките, както и релеф „Mach-E Rally“.


Задвижване от Mustang Mach-E GT

От техническа гледна точка Ford Mustang Mach-E Rally е базиран върху предишния върхов вариант GT с мощност 358 кВт или 487 к.с. Системната мощност на двата електромотора, всеки от които задвижва по един мост и по този начин се получава ефект на двойно предаване, остава същата. Максималният въртящ момент обаче се увеличава от 860 на поне 880 нютонметра. Нови защитни панели предпазват двата електромотора от възможни повреди отдолу, например от завихрени камъчета на дребен чакъл. Mustang Mach-E запазва и капацитета на литиево-йонната батерия с 91 използваеми киловатчаса (бруто: 98,7 кВтч). От Ford все още не са коментирали динамичните характеристики и възможния пробег.

Окачването на Mustang Mach-E Rally включва адаптивни амортисьори MagneRide, подходящи пружини и увеличен с 20 милиметра пътен просвет. Плоските, боядисани в бяло 19-цолови джанти в рали стил носят гуми с груби грайфери Michelin Cross-Climate 2 с размер 235/55 R19. Зад колелата се виждат компонентите на спирачната система Brembo с боядисани в червено апарати и 385-милиметрови дискове на предния мост.


Нов режим на шофиране „Rally Sport“

Mustang Mach-E Rally би трябвало да предлага най-голямо удоволствие от шофирането със специално въведения за модела режим на движение „Rally Sport“, който е специално динамично настроен и оптимизиран за използване върху насипни повърхности. В тази програма електронните системи за управление позволяват по-големи ъгли на поднасяне, а по-агресивните настройки на амортисьорите имат за цел да направят управлението в завоите по-прецизно. По-линейната реакция на ходовия педал също трябва да доведе до по-директна обратна връзка.

Ford планира да започне приемането на поръчки за новия Mustang Mach-E Rally в началото на 2024 г. Доставките трябва да стартират скоро след това. Производителят все още не е коментирал цените. Много е вероятно версията Rally да бъде по-скъпа от Mustang Mach-E GT, който в момента струва най-малко 172 600 лева.

Снимки: Ford

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button