Новини

На покрива на Fiat: За малките и големитеКогато Fiat навърши 120 години, това беше чудесен повод да се качим на главата на италианската фабрика… И по-точно – на покрива на някогашния завод „Лингото”, където е пистата за изпробване на готовата продукция със своите стръмни виражи. С нас бяха и пет от най-големите герои на марката – повечето от които всъщност са малки. 

Понякога рицарството може да е пречка, и то сериозна. И къде другаде, освен в Италия, е най-възможно да го срещнем? А ако някой си позволи глупави шеги, че тук няма нужда от рицарство, той трябва да бъде официално смъмрен и да му бъде посочено, че имаме предвид нещо, отдалечено на 120 години в миналото. Тогава изобретението, наречено автомобил, все още не присъства истински в Италия – наред с другото и по липса на по-едри производители. В други европейски страни автомобилът предизвиква възхищение у аристокрацията и тя го подкрепя – тогава обедняването й все още е някъде в бъдещето. В основаното едва през 1861 г. кралство Италия обаче според легендите аристократите намирали за неуместно да пътуват с автомобил. Трябвало е да яздят коне, като рицарите. Моторната кола, драги cavalieri, е забавление за новобогаташи. 

Така на деветима пиемонтски богаташи се пада честта да посетят нотариата на Виа Лагранж в Торино, за да основат Fabbrica Italiana Automobili Torino. Съществува дори картина, доказваща събитието – само че Лоренцо Делеани я е нарисувал девет години по-късно. Добре де, нали не съществува платно с маслени бои от 4 април 1975 г., когато Бил Гейтс основава Microsoft в един гараж. Във всеки случай едрият земевладелец Джани Аниели Старши е един от основателите на Fiat – и на собствената си династия, която и до днес участва в управлението на фирмата. Първият автомобил на марката се появява през 1899 г., нарича се 3.5 HP и от него са изработени 20 екземпляра. Като производител в големи серии обаче Fiat израства чак когато производството се премества в Лингото през 1922 г. Заводът се състои от две пететажни халета, всяко от които е дълго 507 и широко 24 метра. Те са свързани с пет напречни сгради и са увенчани от пистата за първоначални изпитания на готовите автомобили. Тук пилотите на Fiat, които, изглежда, са в настроение за нови рекорди, са докарали пет модела, като са ги подго… шофирали внимателно по извитата, издигаща се нагоре рампа. Това са Balilla Sport Spider, Topolino, Nuova 500, 124 Spider и 125 S на „Авокато Аниели”. 

Може би в този подбор усещате липсата на Otto Vu (8V), на X 1/9, или на Dino? А пък на мене ми липсва Panda. Но ако питахме всеки за неговия фаворит, може би сега в края на една много дълга опашка по рампата щяха да се катерят Marea Weekend и Regata. Освен това има добри основания петте автомобила да са именно тези – всеки илюстрира една от причините, поради които нашите симпатии към Fiat ще надживеят и следващите 120 години. Окей? Тогава да започваме

1. Голям напредък с малкия

Sport Spider е, както може би предполагате, двуместната спортна версия на Balilla. Тук обаче е показан автомобилът с каросерия на Ghia и задница на оса. Той е един от големите герои от ранната история на Fiat – както всъщност и всички останали Balilla. Когато през 1932 г. започва производството на модела, той вече притежава всички иновации, които ще бъдат модерни и 20 години по-късно: хидравлични барабанни спирачки, синхронизация на трета и четвърта предавка. Педалите също са разположени според новата за тогава мода – газта вдясно, спирачката в средата. Balilla може и да е малък, достъпен автомобил (113 000 купувачи за пет години), но Fiat я снабдява с техниката и грижливата солидност на по-големи и по-скъпи модели. 

Днес бихме окачествили Spider като премиум роудстър. Стартираме, съединителят захапва, Spider шумно се понася по покрива и се управлява удивително леко и прецизно. Трябва само при превключване да подавате винаги междинна газ, като дори това звучи на италиански по-романтично и по-професионално: „fare la doppietta“.

2. Гениалност в съвсем малкия

А „Topolino“ звучи още по-мило от „мишле”. Данте Джакоза, който от 1926 г. работи във Fiat, конструира първия масов автомобил на марката съгласно строго задание. Моделът не трябва да струва на фирмата повече от дванайсет лири на килограм. Това би довело други хора до отчаяние, но на Джакоза донася гениални идеи: той поставя резервоара над двигателя, така горивото се плиска в него и бензиновата помпа може да бъде спестена. С термосифонното охлаждане отпада нуждата от водна помпа, благодарение на ниската рама с форма на двойно U няма и стъпенки.

Производството на тежащия само 500 кг Topolino започва през 1936 и продължава до 1955 г. В лишената от мебелировка задна част на двуместния автомобил има достатъчно място за романтични моменти и по-късно за две, три, четири деца. Въпреки че е малък, евтин и масово произвеждан (в 516 646 бройки) той е един горд автомобил. 

3. Място за всички в най-малкия

За да бъде заменен чудесният Topolino, е бил необходим още по-малък и по-чудесен автомобил: Nuova 500. При разработването му отново въпросът опира до пари: задният двигател спестява карданния вал, което отваря място за шестместна седалка за двама. Отначало продажбите на Cinque не вървят гладко, но после с по-мощен мотор и не толкова бедно оборудване тръгват като по вода. Хората обичат да наричат „чудо на пространството” Mini от 1959 г., но Cinquecento – появил се две години по-рано и по-къс с 8,4 см – може да настани официално четирима не твърде едри пълнолетни пътници. 

При това Cinque доказва, че и простите, евтини неща може да изглеждат красиво. Във Fiat винаги са били майстори на това да правят малки автомобили, които хората купуват, въпреки че могат де си позволят по-голям – спомнете си и възраждането на модела от 2007 г. 

4. Вечно лято

Също толкова добре италианците умеят да правят и автомобили, които сами не възприемат себе си твърде на сериозно. В 124 Spider е най-добре да пътувате през един пълен с разхождащи се хора летен уикенд. След това ще имате схващания – по краката и задните части заради невъзможната позиция на седене и по бузите – заради постоянните усмивки, с които отговаряте на усмивките на другите. 

Карбураторът на 1400-кубиковия мотор поема въздух без задръжки в темперамента и с такъв тон, какъвто никога няма да чуете от някое турбо с директно впръскване. Вятър и слънце се завихрят и проблясват из кабината. Някои вярват, че за да са щастливи, им трябва суперспортен автомобил – а после го прибират в платен гараж от страх, че навън нещо може да му се случи. Щастието обаче лежи на пътя и докато го откриваме в 124, тъпият гараж може и да се срути. 

5. Стил без високомерие

Остава 125. Защо точно той? Не като пример за всички модели, които по начало са били разработени тук, за да бъдат максимално солидни, и които след кариерата си при Fiat продължават в други страни: Мароко, Египет, Полша, като Nars 125, Sonoca или Polski Fiat 125. 

Този 125 обаче е тук, понеже е автомобилът на Джани Аниели. Най-богатият човек в Италия пътува с него до работата си, защото стилът на „Авокато” не се нуждае от самоизтъкване. Като правнук на основателя на фирмата той я ръководи от 1967 до 1996 г. Ако сред автомобилните босове има рок звезда, това е той. И винаги остава склонен към светски лудории. Една известна снимка го показва как скача майсторски от палубата на яхта – като при това явно изповядва идеите на нудизма (нещо, което не можем да си представим за мнозина от автомобилните шефове).

Във Fiat винаги става нещо, мислим си ние, докато се спускаме от покрива на „Лингото” – след 120 години, изпълнени с истории за хора и автомобили. 

FCA Heritage – Отделът за класика на Fiat

Heritage Hub в Торино от началото на април 2019 г. дава подслон на новия отдел за класика на FCA Italy. Той се грижи не само за Fiat, но и за поддържането на традициите на Abarth, Alfa Romeo и Lancia. Отделът е настанен в една част на завода „Мирафиори”, в многофункционална сграда с площ 15 000 кв. м, която не е само главна квартира, но в нея има и достъпна за публика изложба с около 150 автомобила, произведени от 1908 г. насам. 

Отделът за класика освен това се грижи за богат фото- и пресархив, и е представен на множество международни събития за автомобили ветерани. Освен това Fiat Heritage предлага цялостна реставрация и издава сертификати за оригиналност на модели от четирите марки. И най-после, под наслов „Reloaded by Creators“ се продават и класически автомобили, като в момента, когато готвехме този материал, асортиментът се простираше от Fiat 124 Spidereuropa до Alfa Romeo 8C Spider. В онлайн магазина може да се поръчат създадени наново масла за класически модели или указания за експлоатация. 

Още информация за FCA и видео обиколка из изложбата можете да намерите онлайн на www.fcaheritage.com

 

Текст: Себастиан Ренц
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button