Новини

Renault Caravelle и VW Karmann-Ghia: Спасение на душата

Тунинг БГ Новини

Иска ли ви се понякога да зарежете всичко и да изчезнете? Да усетите лъчите на слънцето директно върху главата си и вятъра направо в лицето си? Горещо ви препоръчваме да опитате това с кабриолетите VW Karmann Ghia или Renault Caravelle. Едно лечение на психиката – без рецепта и без странични ефекти.    

Казват, че класическите автомобили могат да имат положително влияние върху психиката, понякога достигащо терапевтични измерения. Разбира се, всеки с определени психически несъответствия се повлиява по различен начин от различни медикаменти. Ако обаче някой се нуждае от сериозна доза вълнение и адреналин, може спокойно да подмине тази статия. Автомобили като VW Karmann-Ghia и Renault Caravelle няма да предизвикат образуване на стресови хормони у вас. Тук става дума за спокойствие, хармония и чист въздух. 

Неособено спокойни са стремежите на създателите на Caravelle, които проектират модела с доста амбициозни намерения. Французите го предлагат в Европа първоначално като Floride (френското има на Флорида) и при появата му в края на 50-те имат сериозните желания да атакуват Volkswagen, а Karmann-Ghia е във фокуса на полезрението им. Последният се появява през 1955 година под формата на купе, а две години по-късно и като кабриолет. Хората от Renault са озадачени от успеха на модела и особено от пазарните му завоевания зад Океана. Над 60 процента от всички произведени автомобили по това време заминават за Щатите, а французите имат нескромното намерение да си отрежат сериозно парче от тази торта. 

Автомобили с ефект върху настроението 

Пътят, по който поема Renault, всъщност е доста обещаващ. Стилистиката на каросерията на Caravelle, както шикозният френски автомобил се нарича в Америка, е дело на италианския автомобилен дизайнер Пиетро Фруа. Технически той трябва е нов модел, но на практика разчита на утвърдената от VW формула да използва техническата база на доказали се едросерийни автомобили. Подобно решение е добра предпоставка за достатъчен марж на печалбата. 

За разлика от Volkswagen, Renault предлага базирания на Dauphine модел Floride още от самото начало под формата както на купе, така и на кабриолет, а на практика двата автомобила са толкова подобни, че дори недостатъците им се доближават. Създаденият на базата на „костенурката” Karmann-Ghia с вътрешнофирмено наименование Typ 14 в първоначалната си версия е с мощност от доста скромните 30 к.с. и дори с помощта на най-буйна фантазя не може да се нарече спортен автомобил. В това отношение творението на Renault не се отличава съществено. Първият вариант на Floride има мощност от едва 34 к.с. и с мъка постига скорост от 120 км/ч. За сметка на това се управлява с лекота и е безпроблемен. 

Нещата стават малко по-интересни във втората половина на 60-те години, откогато произхождат двата автомобила на снимките. В рамките на процеса на еволюция на „костенурката” е увеличен и работният обем на Karmann-Ghia, като той достига 1,5 литра – както при малко по-големия Karmann Ghia Typ 34, така и при Typ 14. От 1970 година се монтира дори 1,6-литров мотор. От своя страна още през 1962 година Renault променя концепцията и Floridе вече не е базиран на техниката на Dauphine, а на тази на R8. Това означава двигател с нараснал от първоначалните 956 на 1108 кубически сантиметра работен обем, с пет вместо с три основни лагера, както и нова ходова част. По това време решението за преминаване от барабанни към дискови спирачки на четирите колела си е направо революция в този клас. Подобно нещо дори и през ум не минава на VW – само най-мощните версии на модела са оборудвани с предни дискови спирачки. 

Демонстрацията на мускули е чужда и двамата 

Представеното тук Renault Caravelle (както от 1964 година се именува моделът в Европа) е от 1966 година и принадлежи на Вернер Пецолд от клуба на Renault в Северен Шварцвалд. Оригинално с кафяв цвят, той е закупен с идеята да бъде донор на части при реставрация на друг автомобил, но в края на краищата все пак е спасен. Напълно реставриран, Caravelle се сдобива и с днешния си сребрист цвят. Шофираният от нас Karmann-Ghia, произведен през 1969 година, е в оригиналния си цвят „светла слонова кост“ и принадлежи на Йоахим Бримле от Karmannfans IG, един доста активен клуб от югозападната част на Германия. 

Както в произхода, така и зад волана на двата автомобила човек може да открие едновременно разлики и подобия. Karmann в много аспекти запазва същността си на „костенурка”, но се държи по-директно от нея и реагира по-спонтанно на командите на водача. Поведението на Renault също е много познато и близко до това на R8. И в двата кабриолета пътниците седят доста ниско и дълбоко, което създава внушение за много по-спортен от действителния им характер. За сметка на това пространството е предостатъчно, а благодарение на задно разположените двигатели предната част е лека и създава предпоставки за удобно и лесно управление.  

Звук или отопление 

С помощта на значително по-големия работен обем на двигателя си по-архаичният Karmann-Ghia свежда дефицита си на мощност спрямо Caravelle до едва 15 процента. Това обаче са просто статистически данни, а на практика характеристиките им са коренно различни. Благодарение на водното си охлаждане Renault се движи значително по-тихо от VW с неговия толкова характерен и за мнозина завладяващ звук. За сметка на това Renault пък предлага далеч по-надеждно отопление. И в двата случая при по-висока скорост ходовата част демонстрира склонност към презавиване, но с малко упражнения това може лесно да се преодолява. В края на краищата никой от тези автомобили не изкушава към особено динамични пориви. 

Ако със своето поведение моделите на Renault и VW са много подобни, то по отношение на езика на формите те доста се отличават. Karmann е с по-заоблени обеми и в красотата му прозира генът на „костенурката”. Renault Caravelle е доста по-ъгловат и това намира израз не толкова в правата странична линия и дискретно оформените перки в задната част, колкото в специфичния скосен релеф на предницата, подобие на който днес можете на откриете в Tesla Model 3. Безспорно е обаче, че всеки от двата автомобила има по свой начин красив и завладяващ дизайн. Фактът, че продажбите на Renault Caravelle се свеждат до едва една четвърт от тези на Volkswagen, се дължи в голяма степен на това, че последният се движи в аеродинамичната сянка на продаваната в огромни обеми „костенурка”. Междувременно класиките Karmann-Ghia стават все по-скъпи, а Renault Caravelle и Floride все още могат да се открият на изгодни цени. Но когато става дума за душевно здраве – на кого му пука? 

Заключение 

Имам особено пристрастие към френския модел. Обективно той превъзхожда представителя на Volkswagen по отношение на техниката със своя удивително балансиран четирицилиндров мотор. Karmann-Ghia е почти архаичен. По това време германският технократски дух отстъпва на други неща. Той владее сетивата със същността си.  

 

Поглед назад: Какво харесват жените

ВРЕМЕНАТА НАИСТИНА СА ИНТЕРЕСНИ. Руснаците изпращат първия човек в космоса, американците кацат на луната, по телевизията излъчват сериали като „Бонанза“, „Бийт клуб“ и „Космически патрул“. Появяват се хипитата, студентските движения, а сексуалната вълна се разпространява по света. Жените зад волана завладяват улиците. Техните желания, разбира се, са различни от тези на мъжете и включват не само практични неща, като огледало за гримиране и удобство за високи токчета. Те искат неособено мощни и сложни, но лесни за управление автомобили. 

Бриджит Бардо, наричана от феновете BB, шофира Renault Floride. С филми като „И бог създаде жената“, „Вива Мария“ и „Истината“ френската актриса се превръща в секс символ за мъжете, а със своя ярко изразен стил на живот – в идол на жените през 60-те години. 

Мис Германия за 1959 година, Кармела Кюнцер, става клиент на Volkswagen. А също и проф. д-р Елизабет Ньоле-Нойман, основателка на института по демоскопия в Аленсбах. А, да, и не на последно място „Сиси“, или Роми Шнайдер, играла в едноименната филмова трилогия за императрицата на Австрия, лента с огромен успех, шофира Karmann-Ghia. Впоследствие тя ще се снима и в не толкова успешни роли във филми като „Процесът“ на Орсън Уелс. Останала незабравима благодарение и на различни френски продукции, като „Нещата от живота“ с Мишел Пиколи и филми с Ален Делон, с когото преживява драматична любовна история.  

 

Текст: Клаус Финкенбург
Снимки: Ахим Хартман 

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button