Новини

Тест на Hyundai Ioniq 6 по родните пътища

Тунинг БГ Новини

Корейците не спират да ни изумяват! За едва около три десетилетия от бледи имитатори те се превърнаха във водещи световни автомобилни производители. Замислете се само колко малко време всъщност измина от Lantra, Pony и компания до Ioniq и компания. Между техниката и дизайна на тези автомобили се простират цели светове, дори вселени. Изцяло електрическият Ioniq 5 с лекота отвя конкуренцията в няколко сравнителни теста, а в началото на 2023 година към него се присъединява и Ioniq 6.

За разлика от Ioniq 5 с неговите кубични форми, Ioniq 6 залага на плавна капковидна форма, която му носи изключителния коефициент на обтекаемост от 0,21. Мерките за оптимизиране на аеродинамиката започват от управляемите клапи в предната част, преминават през така наречените въздушни завеси и специалните облицовки вътре в калниците, преминават през гладкото дъно и достигат до задната част с дифузьор и впечатляващ спойлер, който се осветява от 240 LED пиксела.

Автомобилът работи серийно с 800-волтова технология и в зависимост от версията има батерия с капацитет до 77,4 кВтч. При Ioniq 6 4WD има по един задвижващ електрически агрегат на всеки мост, което позволява постигането на впечатляващи динамични показатели. Интериорът има много характерен дизайн, като общо 700 светлинни пиксела се грижат за характерната визия вътре и отвън.

Лесно управление на функциите

Базата на автомобила е новата платформа за електромобили на концерна (Electric Global Modular Platform, E-GMP), която вече познаваме от Ioniq 5 и Kia EV6. Платформата позволява постигането на плоско дъно без централен тунел, както и изобилие от място в интериора, който от своя страна разполага с два 12-инчови екрана, един от които – сензорен. Който поръча предлаганите срещу доплащане странични огледала с камери, получава три километра бонус пробег, както и още два екрана, на които се прожектира картината от всяка от камерите. Четири от общо 700-те светлиннни пиксела Hyundai са позиционирали на централната част от волана, където те дават информация за нивото на заряд на батерията.

Като цяло управлението на функциите определено не е толкова интуитивно, колкото беше при повечето модели на марката доскоро, но след известно привикване е ОК. Елементи като селектора на позиции на шофиране и бутоните за страничните стъкла изискват повече свикване. Големите дисплеи са с много висока разделителна способност и всичко на тях се вижда ясно и контрастно. Местата за предмети са много и навсякъде. Редица детайли в интериора демонстрират грижа за природата: кожената тапицерия на седалките е оцветена с естествени багрила, други тапицерии са изработени от рециклирани пластмасови бутилки, част от използваните лакове имат в състава си растителни масла, за тъмните цветове са използвани рециклирани автомобилни гуми, а подовите стелки са направени от рециклирани рибарски мрежи.
Тук разбирането за лукс идва под формата на дигитализация и стремеж към устойчивост, към което следва да добавим огромно място за краката на седящите на втория ред, както и страхотни седалки, дори с функция за полягане отзад.
Върховата версия на Ioniq 6 може да се похвали с 5,1 сек време за класическия спринт от място до 100 км/ч, максималната скорост е електронно ограничена на185 км/ч.

Имах възможност да шофирам Ioniq 6 във върховата му версия с два електромотора и двойно предаване и смея да твърдя, че съм буквално изумен от начина, по който този автомобил се представя във всекидневието. Това, че става дума за електромобил, не ви натоварва или кара да се чувствате странно в нито един момент – всичко се случва хармонично и съвсем естествено, тягата е изключително мощна, но същевременно не твърде рязка, сцеплението е абсолютно безкомпромисно, а пътното поведение демонстрира не само значително намаляване на накланянето на каросерията спрямо Ioniq 5, но и направо невероятна за подобен тип автомобил динамика в завоите, дори обратната връзка от волана е близка до тази на класическите спортни автомобили. Усещането от спирачния педал и дозирането на спирачното усилия също е като в спортна машина.

Още по-интересното е, че при този автомобил пробег от около и над 500 километра при напълно нормален стил на шофиране, включително спортно каране и движение с нормална магистрална скорост, не е маркетингово обещание, а факт. Ако доскоро това човек да види разход под 17 кВтч на 100 км при нормална експлоатация на електромобил на по-дълго разстояние беше научна фантастика, то искам да споделя, че след откровено спортно изминат маршрут с активиран спортен режим по Подбалканския път, разходът на тестовия Ioniq 6 се покачи именно до около 17 кВтч, а средната консумация по време на теста беше едва 14 кВтч. Това са постижения, които аз лично до този момент не съм виждал на борда на съвременен електромобил, така че – искрен респект към корейските инженери.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ioniq 6 предлага на клиентите си не само оригинален дизайн, а истинско, неподправено удоволствие от шофирането. Този автомобил носи радост и при спокойно каране, и при спортно шофиране, а функционалността, ефективността и пробега му го превръщат в абсолютно годен за нормална семейна употреба автомобил. Несъмнено, един от най-добрите електрически модели на пазара към настоящия момент.

Текст:
Божан Бошнаков
Снимки:
Божан Бошнаков

Tuning-BG.com

Виж още

Back to top button