Новини

Ford Mustang Mach-E GT: Мустангът сменя менюто

 

Бегачки се предлагат всякакви – червени, жълти, футуристични, екстравагантни… Но най-продаваната спортна кола в света е Ford Mustang. Още като видиш характерната му стойка, веднага ти се иска да го яхнеш. А когато го пришпориш, разбираш, че да стигнеш от точка А до точка Б, не е само придвижване, а вълнуващо преживяване. Да яздиш мустанг е чиста емоция с изцяло положителен заряд. Натискаш газта, контролираш скоростта, проблемите отлитат някъде назад и денят ти се усмихва широко.

Преди да започна да споделям впечатленията си от най-новия Ford Mustang Mach-E GT, се чудех дали да не опитам да избегна аналогиите с конете. Е, очевидно не става. Това не само е расов спортен автомобил. Много важно за успеха му е и името – то веднага насочва мислите към бързина и доверие, че няма да бъдеш изоставен, към свобода на духа и далечни хоризонти. Сигурно така са се чувствали още първите заселници, когато са препускали с мустанги в безкрайните прерии. Второ действие започва през 1964 г., когато се появява спортният автомобил с това име, бързо превърнал се в хит, при това не само в Америка. А тази година стартира и трета част на историята, когато Mustang промени хранителните си навици и от течни горива премина на ток. И въпреки недоволството и съмненията на много от заклетите фенове, че не може да има нещо по-добро от 5-литров V8, очевидно легендата остава жива. Още повече сега, когато се появява върховата версия на чисто електрическия жребец с легендарното означение GT, която имах възможност да обяздя по хърватското крайбрежие.

Най-често се налага да употребявам думите „първи“ и „най“

 

Mach-E и модификацията GT са първите автомобили с название Mustang, които използват като енергия само електричество. Освен това този модел е със задвижване на четирите колела и за първи път има параметри на SUV – повдигната каросерия, 5 пълноразмерни удобни места, голям заден багажник (402 л.) с двойно дъно и един допълнителен под предния капак (100 л.). Но въпреки тотално новата концепция няма начин да сбъркаме модела дори ако видим само силуета – силно удължена предна част, капковидно купе с бързо снижаващ се стъклен покрив и къса задница.

 

Това всъщност не е един мустанг, а 487 коня, впрегнати заедно – най-голямата мощност за този модел в Европа. Той е и с най-висок въртящ момент от 860 Нм – цели 15% над супермускулестия Mustang GT с ДВГ! Има най-доброто ускорение – болидът се изстрелва до 100 за 3,7 секунди, което е рекорд за 5естен Ford на Стария континент. Мощността идва от два електромотора, които калибрират задвижването по уникален начин. Задният изцяло нов синхронен двигател с постоянен магнит и маслено охлаждане достига пиковия си въртящ момент за само половин секунда. Този електромотор предава въртящ момент към задните колела, който е винаги по-голям, отколкото осигуреният от монтирания на предния мост електродвигател. Съотношението зависи от това в кой от режимите сме избрали да управляваме колата. И на тях са дали симпатични имена – „опитомен“, „активен“ и „оживен“. Само при първия движещата сила се разпределя в съотношение 40% отпред към 60% отзад, докато при следващите режими това се променя до 30 към 70. Само в GT варианта на електрическия Mustang е наличен още един допълнителен, екстремен режим – „Untamed Plus“, който съществено променя множество настройки: на кормилната система, на тяговия педал, на адаптивните амортисьори и регулируемото шаси, както и на батерията, за да може тя да подава достатъчно мощност. Стандартното адаптивно окачване MagneRide® е специално настроено за европейските пътища. Електронната система контролира намагнетизираното масло в амортисьорите така, че те да реагират за части от секундата на променящите си пътни условия. За перфектно сцепление и странична стабилност с Pirelli са разработени гуми специално за модела. Те са монтирани на по-широки 8-инчови джанти, което оставя достатъчно място и за големите червени спирачни апарати Brembo и на вентилираните дискове с диаметър 385 мм. Защото е чудесно мустангът да е бърз и мощен, но е важно и да спира надеждно, при положение че теглото му е 2.3 тона.

Пробег, батерии, зареждане и други трудносмилаеми данни

 

Литиево-йонната батерия е разположена под пода, централно между мостовете, и е с използваем капацитет 88 кВтч. Така ниският център на тежестта, в комбинация със задвижването и на предните колела, дава значителна стабилност при управление в завои, с което електрическата машина отбелязва още една червена точка спрямо предишния звяр GT. По каталог би трябвало да разчитаме на пробег 500 км. Но ако кракът ви е тежък, а страстта за скорости – завишена, трябва да следите внимателно дисплея. На станция с до 150 кВт, за да заредите за пробег от 100 км, ще са ви необходими 10 минути, а за да напълните батерията от 10 до 80% – около 45 минути.

Топверсията GT можем да различим дори от нисколетящ самолет

 

Новият GT се предлага в два уникални цвята – Cyber Orange и Grabber Blue. Отличителни са и лакираните в черно покрив, странични огледала и прагове, както и оригиналната решетка с 3D ефект, която има само дизайнерско значение и няма нищо общо с охлаждане. Джантите също са специални за модела и само частично скриват големите червени спирачни апарати. Естествено, навсякъде отвън и вътре в купето се забелязва знакът GT. Седалките също са спортни, със специален дизайн и странични опори. Високо на централната конзола малко неестествено стърчи full HD тъчскрийн с размер на средностатистически телевизор от близкото минало, който поддържа последната генерация на Ford SYNC комуникационно-развлекателна система.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

GT е върховата версия на 100% електрическия Mustang Mach-E. За разлика от предшествениците си, този млад атлет е многолик. Разполага с толкова разнообразни качества и възможности за регулиране на характеристиките на шофиране, че в даден момент може да е динамично спортно купе със задно задвижване, а в следващия – чаровен семеен SUV, в който дори е предвиден и L-режим, симулиращ „бавни“ предавки, така необходими през зимата. Цената му е с приблизително 50% по-висока от исканата за стандартен Mach-E, но според мен всеки цент от това оскъпяване няма да е хвърлен на вятъра. Конният спорт никога не е бил евтин, нали?

Текст:
Борислав Цаков
Снимки: Ford

 


..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button