Новини

Hyundai Ioniq 5: Положителен зарядHyundai Ioniq 5 беше очакван с огромен интерес – съвсем основателно. Освен с оригиналния си дизайн, който кара хората да се обръщат след него, моделът се отличава и с много сериозна техника, включително 800-волтова система за бързо зареждане.

800 волта – на практика това означава, че в технологично отношение този автомобил е в лигата на Porsche Taycan и Audi e-tron GT, а като цена остава в категорията на Tesla Model Y и VW ID.4 – които обаче разполагат само с 400-волтови системи за зареждане. Което превръща Ioniq 5 в явление в неговия сегмент – той е в състояние да зарежда значително по-бързо от своите опоненти, или по-точно казано, може да зарежда с максимална мощност по-дълго време. По време на теста Hyundai зареждаше с над 200 кВт почти докато напълни половината от капацитета на батерията си от CCS колонка – това е сериозно постижение. Изненадите не приключват дотук –Hyundai предлага като опция и соларен покрив, който добавя допълнителен пробег в зависимост от броя слънчеви часове. Стига, разбира се, да имате възможност да паркирате Ioniq под открито небе и времето да е благосклонно.

Ефективно задвижване

Автомобилът се оказва изключително икономичен предвид теглото и размерите си. Размерите ли? Да, защото външността на този модел заблуждава – гледайки го на снимките, човек си представя нещо с габаритите на i30. Само че Ioniq 5 има гигантско междуосно разстояние от цели три метра, а каросерията му е по-дълга от тази на ID.4 – затова и не е учудващо, че обемът на пътническото пространство е като в луксозен модел. Което е добре, защото пътуването с модела е удобно, а може да бъде и доста продължително при необходимост – официалният пробег достига 491 километра, което отговаря на 15,7 кВтч/100 км, а това е много добре с оглед на собственото тегло от 2022 кг. Измерванията в теста отчетоха 25,5 кВтч/100 км заради множеството динамични изпитания, но и тази стойност говори за забележителна ефективност спрямо конкуренцията. Автоматичната рекуперация работи превъзходно, но можете да избирате и различни степени с помощта на планките на волана, като най-силната измежду тях позволява да карате с един педал.

Никакви забележки не може да има и по отношение на тягата при ускорение: Ioniq се ускорява енергично и плавно, като за добрите му маниери няма абсолютно никакво значение дали го карате в града, по междуградски път или на магистрала. Максималната скорост е 185 км/ч, а при шофиране с бързо темпо или сериозни ускорения зарядът на батерията далеч не пада толкова бързо, колкото при голяма част от пазарните опоненти.

Повече за впечатленията ни от новия Hyundai Ioniq 5 ще откриете на страниците на ноемврийския брой на списание auto motor und sport България, който вече е на пазара.

Текст: Божан Бошнаков, Маркус Петерс
Снимки: Мирослав Николов
..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button