Новини

Nissan Qashqai: Европейски самурайСигурно от днешна гледна точка е трудно да си представите, че Nissan Qashqai на практика създаде сегмента на достъпните компактни семейни кросоувър автомобили. Всъщност, колкото и невероятно да звучи това сега, когато японците дават зелена светлина на проекта, той представлява доста голяма авантюра с оглед на тогавашните пазарни трендове. За радост на Nissan обаче, рецептата от повдигната шофьорска позиция, достъпни разходи за поддръжка и прилични качества на пътя превръща първо поколение Qashqai в истински пазарен хит, от който до ден днешен са продадени над пет милиона бройки.

Сега, 15 години след като Qashqai проби пътя, компактните SUV-та представляват най-бързо растящия автомобилен клас, в който всеки уважаващ себе си производител има представител. Конкуренцията е по-силна отвсякога, а клиентите в Европа очакват все повече – комфорт, ежедневна пригодност, технологични иновации и дори добър външен вид. Третото поколение Qashqai идва с подобрения, които са насочени точно към изискванията на потребителите на Стария континент, от които до голяма степен ще зависи пазарното представяне на модела.

Няма как да не започнем с новината, че японският кросоувър вече няма да се предлага с дизелов мотор. Дали това е ход в правилната посока или не е рано да се каже, но е факт, че Nissan просто няма друг избор, тъй като демонизирането на дизела в Европа продължава с пълна сила. На разположение при пазарния старт на модела са само бензинови агрегати с мека хибридна подкрепа, а самозареден хибрид от ново поколение ще бъде лансиран догодина. Бензиновото задвижване има работен обем от 1.3 литра и се предлага в две мощности – 138 и 156 к.с. По скромното ни мнение, ако ще използвате Qashqai за нещо повече от само градско придвижване, задължителният избор се пада на по-мощната спецификация.
При скоростната кутия идва може би най-открояващата се “европеизация” на модела. При фейслифта на миналото поколение Qashqai беше въведен автоматик с два съединителя, но неговият наследник идва с вариаторна кутия. Както е всеизвестно, традиционните CVT трансмисии нямат особено добър имидж от тази страна на Атлантическия океан, а и – честно казано – има защо. Nissan обаче е взел солидни мерки новата скоростна кутия да се държи почти неразличимо от един класически автоматик с хидротрансформатор, макар и сходствата в работата на двата типа трансмисии да са малко. Вече имате налице предавки, макар и симулирани, които позволяват да подготвите мотора в конкретен оборотен режим спрямо пътната ситуация.

Специално внимание е обърнато и на пътното поведение. Първото поколение Qashqai стоеше не много балансирано на пътя и се държеше откровено като SUV с всичките му недостатъци на пътя. При чисто новия модел обаче, каросерията е много по-стегната, накланянето в завоите е силно намалено, а цялостно машината се усеща много по-монолитно – няма никакви звуци от сглобките, а дори и не специалист ще усети огромния напредък по отношение на структурната якост на конструкцията. Като добавим към това почти изцяло подменените материали в интериора, както и драстично намаленото ниво на шум, цялостното усещане настина е за един много по-солиден и приятен за шофиране кросоувър.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Qashqai остава в историята на автомобилната индустрия като основоположник на цял един сегмент, но днес вече не е лидер по продажби там. Битката в този клас е буквално за всеки клиент, а силните представители далеч не са един или двама. Добрата новина за Qashqai e, че голяма част от собствениците на предишни поколения от модела са готови директно да се качат на третата генерация, което говори за солидна фенска и клиентска база. С подобрените си качества и потенциалните нови клиенти, пътят обратно към върха далеч не изглежда затворен.

Текст: Ангел Сергеев
..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button