Новини

Opel Astra Sports Tourer: Изпипана до най-малкия детайл

 

Новият Opel Astra Sports Tourer е уникално дизайнерско творение, но и в същото време универсален за употреба в ежедневието. Следващото поколение на бестселъра от компактния клас е първото комби на Opel, което ще бъде електрифицирано и първото, което носи новото характерно лице на марката – Opel Vizor. В допълнение спортният автомобил от Рюселсхайм ще се предлага като опция в стилно двуцветно решение на боята на карусерията и покрива. Подобно на модел Astra с пет врати, който скоро ще бъде наличен в дилърствата, интериорът на Astra Sports Tourer също е скок напред в бъдещето във всяко едно отношение. За първи път собствениците ще открият пред себе си напълно дигиталния кокпит Pure Panel – следващото поколение на свързания и интуитивно оперативен интерфейс Human Machine (HMI). Използвайки интегрираната платформа Snapdragon® Cockpit от Qualcomm Technologies, кокпитът Pure Panel разполага с подобрени графични, мултимедийни, компютърни възможности и изкуствен интелект (AI), за да осигури интегрирана, иновативна и постоянно адаптивна система, която се регулира спрямо предпочитанията на пътниците.

„Със своя дързък и изчистен дизайн в интериора и екстериора, нашият нов модел Astra Sports Tourer променя представите: прецизен, висококачествен и в същото време изключително практичен. Всяка линия, всеки детайл е съвършено проектиран. Това превръща моделът в стилен спортен автомобил, който предизвиква емоции“, заявява Марк Адамс вицепрезидент на отдела за дизайн на Opel.

Дързък и изчистен дизайн: Opel Vizor и двуцветна боя отличават външния вид

Подобно на Astra хечбек с пет врати, Opel Astra Sports Tourer има солидна и стабилна стойка. Издължените линии подчертават спортния вид. Основен акцент в екстериора е характерното ново лице на марката – Opel Vizor в предната част на автомобила. Като централен външен елемент в дизайна, той следва идеята за Opel Compass, където вертикалната и хоризонталната ос – острата гънка на капака и криловидната форма на фаровете – се пресичат с емблемата на Opel Blitz в средата. Обхващайки предната част, правейки новата Astra да изглежда по-широка, Vizor безпроблемно интегрира новите технологии като опционалните ултра-тънки предни фарове Intelli-Lux LED® и предната камера на 360-градусовата система Intelli-Vision.

Гледан отстрани, Astra Sports Tourer изглежда спортен и динамичен. Отличителните извивки на вратите придават на автомобила характерен, дързък вид, подчертавайки здравото му сцепление с пътя. Изразеният наклон напред на широките задни колони подчертава позицията на Sports Tourer в поза „готов за скок“. Отзад Opel Compass концепцията се повтаря от централно монтирания Blitz, вертикално подравнения стоп и ултра тънките LED задни светлини, включени във всички модели на Astra.

Емоция в ежедневието: Красивият дизайн може да бъде и практичен

Вълнуващи емоции породени от дизайна, но и практичност – новия Astra Sports Tourer е проектиран да съчетае най-доброто от двете. Целта на дизайнерите на новия модел е да го направят наистина привличащ вниманието на околните, като в същото време – както всички предшественици – да използват напълно доказаното му предимство, удобството при ежедневна употреба.

Мисията е изпълнена: с технически размери от 4642x1860x1480 милиметра (Д x Ш x В) и височина на товарене от около 600 mm, Astra Sports Tourer затвърждава водещата репутация на Opel в сектора. За да осигури товарния праг нисък, регистрационният номер, не е разположен в бронята – за разлика от модела с пет врати – а в задната врата. Това улеснява товаренето на напълно плоското задно отделение с багаж или оборудване. И въпреки значително по-дългото междуосие от 2732 мм (+70 мм), което е дори с 57 мм по-дълго от това на новия хечбек Astra и повишава комфорта в кабината за пътниците, Astra Sports Tourer е с 60 мм по-къс от предишния модел, благодарение на особено късият преден надвес.

„Въпреки компактните си размери, модел Astra Sports Tourer изглежда толкова дълъг, колкото Insignia – въпреки че в действителност е по-къс. Ние постигаме това визуално впечатление, като използваме плавни, елегантни линии, комбинирани с отчетливо двуцветно изпълнение на покрива, което се предлага за първи път в класа на компактните комби автомобили“, казва Марк Адамс. Опцията за цветови контраст за покрива и каросерията е нова за Astra Sports Tourer, но позната в сегмента на компактния клас на комби. Това цветово решение придава на новия модел още по-елегантен и стабилен вид на пътя.

„Пълен детокс”: Pure Panel с пълна свързаност и интуитивност

Изчистеният и дързък дизайн има отражение и в интериорното решение на модела. Напълно дигиталният, ориентиран към водача кокпит Pure Panel го пренася в напълно нов свят. Интерфейсът човек-машина (HMI) предлага на клиентите интуитивно изживяване. Pure Panel (напълно остъклен в зависимост от варианта) разполага с два хоризонтални 10-инчови дисплея, които са интегрирани заедно с вентилационния отвор от страната на водача.
„Напълно остъклената повърхност на таблото се характеризира с това, което наричам „Стъкло до ръба“, където стъклото се простира до ръбовете на Pure Panel. Това създава изключително модерен и прогресивен вид на купето“, казва вицепрезидентът на отдела по дизайн на Opel. Благодарение на защитно покритие се предотвратяват отблясъците и отраженията от предното стъкло. Таблото е без козирка над дисплеите и сензорните екрани, каквато има при повечето модели автомобили.

„Пълен детокс” е основният принцип спазван в дизайна на купето на Astra Sport Tourer. Дизайнерите и инженерите на Opel са положили големи усилия, за да гарантират, че водачът ще получава цялата необходима информация и полезни опции за работа, без да е обременен с излишни данни или функции. С физическите контроли, сведени до минимум под формата на елегантно изработени клавиши, Pure Panel постига оптимален баланс между дигитализация и интуитивна работа, детоксикиран от дразнещи визуални сигнализации и без нужда от подменюта. Никога досега Opel не е бил толкова интуитивен и лесен за управление, осигурявайки пълна концентрация върху шофирането и движението по пътищата.

Благодарение на платформата Snapdragon® Cockpit, напълно цифровият кокпит Pure Panel е проектиран да предоставя изключително интуитивно изживяване включващо изкуствен интелект, персонализиране на нуждите на водача и пътника, виртуална помощ в автомобила, естествен гласов контрол, разбиране на езика и адаптивни интерфейси.

В новата Astra Sports Tourer няма нужда от кабели за зареждане на мобилните телефони, тъй като новото поколение мултимедийна информационно-развлекателна система може да бъде свързана към безжични Apple CarPlay и Android Auto чрез съвместими смартфони. И тук максимата е да се предлага изчистен, напълно функционален високотехнологичен дизайн, който не изглежда студен и безличен, а внася усещане за сигурност и комфорт.

 


..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button