Новини

Toyota Sequoia (2023): Новият гигантски SUV e с хибриден V6

 

Toyota представя в Съединените щати новото издание на Sequoia – флагманския SUV на марката. Моделът е базиран на големия пикап Tundra и споделя неговото задвижване.

 

Третото поколение на мощния SUV от луксозния клас следва наскоро представения пикап Tundra, чиято платформа и технология за задвижване Sequoia възприема, както в предишните поколения.

 

Смяната на модела (както и при Tundra) закъсня, все  пак второто поколение на Sequoia е на пазара от моделната 2008 година – половин вечност според автомобилните стандарти. Преминаването към новата платформа на Tundra представлява огромен скок по отношение на технологията за задвижване и асистиращите системи. Достопочтеният 5,7-литров V8 се пенсионира и в този модел на Toyota, като отстъпва място на двигателя I-Force V6 – битурбо хибрид с работен обем 3,5 литра и системна мощност 443 к.с.

 

С прикачен товар до 4,1 тона

 

Още по-важен за този тип автомобили е максималният въртящ момент, който при новата Sequoia е около 790 нютонметра. Това позволява теглене на ремарке с допустимо тегло до 4,1 тона – с над 20 процента повече, отколкото при осемцилиндровия предшественик. Хибридът I-Force е оборудван стандартно с десетстепенен автоматик, в който електрическият мотор е разположен на входа на трансмисията. Това няма нищо общо с технологията на познатите ни хибриди на Toyota с техните безстепенни планетарни трансмисии и мотор-генератори.

 

Новата Sequoia заменя и Land Cruiser

 

Докато рамата с надлъжни и напречни греди на Tundra също е и под каросерията на новата Sequoia, отзад е използвано независимо окачване вместо твърдия мост на пикапа. Като опция може да бъде избрано и регулируемо по височина въздушно окачване. Дългата около 5,20 метра Sequoia ще поеме в бъдеще и ролята на флагман в моделната гама на Toyota USA. За разлика от предишните модели големият Land Cruiser Station 300, представен през лятото на 2021 г., вече не се предлага в САЩ.

 

Новата Sequoia се доставя с нива на оборудване SR5, Limited, Platinum и Capstone, със задно предаване като стандарт и задвижване на всички колела като опция. Двойното предаване е стандартно във варианта TRD Pro, който ще е налице от самото начало и е специално модифициран за движение в пресечена местност. Всички модели със задвижване на четирите колела също разполагат с ръчно включвана понижаваща офроуд предавка, интегрирана в разпределителната кутия.

 

Максимално пригоденият за офроуд TRD Pro е самостоятелна линия от оборудване. В допълнение към споменатата по-горе офроуд техника TRD Pro получава подсилено шаси с амортисьори Fox, стабилна дънна защита и голям багажник на покрива. Вместо емблемата на Toyota TRD Pro носи в радиаторната решетка изписано с големи букви название на марката, под което е интегрирана лента от допълнителни LED светлини.

 

Максимален лукс в Sequoia Capstone

 

Новата Sequoia Capstone се предлага като луксозен върхов вариант, който няма много общо с пресечените терени. Това подсказват не само монументалните 22-цолови хромирани джанти, но и двуцветният, отчасти бял кожен салон с орехова дървесина с отворени пори и акустично стъкло на предните врати – на практика целият пакет, който Toyota наскоро представи за пикапа Tundra Capstone.

 

Sequoia се произвежда в завода на Toyota в Сан Антонио в Тексас, където преди това са били сглобявани Tundra и Tacoma. Стартът на продажбите е обявен за лятото на 2022 г.

 

Заключение

 

С новата Sequoia американският филиал на Toyota въвежда отдавна закъснял наследник на остарелия досегашен модел в САЩ. Съответно голям е скокът в технологиите за задвижване и подпомагане. С новия V6 хибрид флагманският SUV в американската гама на Toyota ще е сравнително по-икономичен, отколкото с предишния 5,7-литров атмосферен V8.

 

 

Текст: Торстен Зайбт
Снимки: Toyota

 


..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button